Учени от университета Къртин в Австралия разкриха произхода на загадъчни

...
Учени от университета Къртин в Австралия разкриха произхода на загадъчни
Коментари Харесай

Установиха произхода на загадъчно стъкло в либийската пустиня

Учени от университета Къртин в Австралия разкриха произхода на загадъчни стъклени формирания в либийската пустиня в Африка, заяви Физ.орг. Оказа се, че кристалните структури са се образували вследствие на конфликт на нашата планета с астероид, а не на детонация в атмосферата, както се смяташе по-рано.

Специалистите изследвали зърна циркон, уловени като в капан в жълти стъклени формирания от силициев диоксид, за които е открито, че са се образували преди 29 милиона години и са разпръснати върху няколко хиляди кв.км повърхност. Материалът бил употребен за основаване на скарабей в бижу, намерено в гробницата на Тутанкамон.

По думите на учените, зърната циркон са съхранили следи от редкия минерал реидит, който се образува при високо налягане, да вземем за пример при конфликт на Земята с астероид.

В сходство с различната версия, която стана известна през 2013 година, стъклото се е образувало вследствие на ударна вълна от детонация на небесно тяло, което навлязло в земната атмосфера. Резултатите от предходни проучвания демонстрираха, че следователно детонацията евентуално е била с мощ 100 мегатона тротилов еквивалент. Наличието на реидит обаче опровергава сходни изказвания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР