Учени от университета Жинан (Китай) стигнаха до шокиращи изводи. Според

...
Учени от университета Жинан (Китай) стигнаха до шокиращи изводи. Според
Коментари Харесай

Стоенето до скарата може да е изключително опасно! Внимавай за...

Учени от университета " Жинан " (Китай) стигнаха до шокиращи заключения. Според тях шиш кебапите са смъртна заплаха за хората. И опасността се отнася освен за чревоугодниците, само че и за тези, които печат месо или са покрай скарата.

Експертите изясняват, че приготвянето на всевъзможни скари, без значение дали става въпрос за барбекю или кебап, е свързано с образуването на рискови субстанции за здравето, отделяни при изгарянето на дървените въглища. Влизайки в тялото с храна или дишане, те могат да причинят респираторни инфекции, ДНК разновидности и рак.

Заключенията на учените се основават на резултатите от изследването с присъединяване на 20 доброволци. Те били разделени на три групи: първата била подложена на въздействието на полициклични ароматни въглеводороди през кожата, втората - при навлизането им в стомаха и третата - през белите дробове. След това от представителите на всяка от групите били взети проби от урината им.

Най-голямата щета, както се очаквало, предизвикало проникването на рисковите съединения с храната. На второ място се оказало кожното влияние. Но даже при поемане човешкият организъм приема максимално количество отрови. 

Ето защо дори стоенето в непосредствена непосредственост до скарата, на която се пече месото, може да бъде извънредно рисково за здравето./  Zdrave.to

 

И още:

 
Полезно или нездравословно е печеното месо на скара?
Готвенето на барбекю и скара могат да бъдат проблематични заради две аргументи. Първо, дървените въглища и дървата горят и отделят " мръсни " детайли, освен въглеводороди, само че също по този начин и дребни частици сажди, които замърсяват въздуха и може да утежни проблеми със сърце и бели дробове.

На второ място, при печенето на месо на скара може да се образуват два типа на евентуално канцерогенни съединения: полициклични ароматни въглеводороди и хетероциклични амини.

Въглените от скарата може да съставляват риск от рак.

 

Според Американското общество за борба с рака, полициклични ароматни въглеводороди се усилват, когато мазнините от месните артикули капят върху дървените въглища.

След това те се издигат с дима и могат да се подават в храната. Те също могат да се образуват непосредствено върху храната, защото на някои места месото е овъглено. Колкото по-висока е температурата и колкото по-дълго готвим месото, толкоз повече хетероциклични амини са се образували.

Хетероциклични амини също могат да се образуват и върху печените и на тиган меса, освен на скара. В реалност, откриватели от Националния онкологичен институт са разпознали 17 разнообразни хетероциклични амини, които са резултат от готвене на " мускулести меса " и че те могат да съставляват риск от рак.

Проучванията също по този начин демонстрират нараснал риск от рак на дебелото черво, панкреаса и рак на млечната жлеза, свързани с високия банкет на пържени или печени на скара меса.

Микроскопичните късчета от полиненаситени мастни киселини, изпусканити в атмосферата от готвенето на месо на барбекю в задния двор оказват помощ за замърсяването въздуха.

В Канада, дървените въглища са стеснен артикул според Закона за опасните продукти. Според канадското министерство на правораздаването, дървените въглища в торби, които се популяризират, които се внасят или продават в Канада, би трябвало да бъдат обозначени с етикет с предизвестие за евентуалните рискове от продукта.

И все пак това и заплахите, които крие печенето на скара, здравните експерти предлагат печенето като здравословен метод на готвене, тъй като разрешава на мазнините да се отцедят от месото, затова, което ви разрешава да намалите приема на мазнини. Но те също по този начин споделят, че печенето може да ни навреди, в случай че това не е направено по верния метод.

 

gotvach.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР