Учени от университета "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф установиха, че редовната

...
Учени от университета "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф установиха, че редовната
Коментари Харесай

Учени: Кафето пази сърцето

Учени от университета "Хайнрих Хайне " в Дюселдорф откриха, че постоянната консумация на кафе усъвършенства функционалностите на митохондриите и пази от увреждания клетките на сърдечносъдовата система, заяви Лента.
Било установено, че защитният резултат се реализира при ежедневния банкет на съдържащия се в 4 чаши кафе кофеин. Той усъвършенства функционалностите на ендотелните кафези, които покриват вътрешните стени на кръвоносните съдове, предава Българска телеграфна агенция.
Една от основните функции в този механизъм играе протеин, прочут като р27, който взе участие също в потискането на клетъчния цикъл.
Въпросният протеин участва в митохондриите на всички съществени видове кафези на сърдечносъдовата система. Той пази клетките на сърдечния мускул от гибел и провокира превръщането на фибробласти (клетки на съединителната тъкан) в кафези, съдържащи съкращаващи се нишки.
Кофеинът провокира интензивно нахлуване на р27 в митохондриите и както изясниха учените, понижава риска от сърдечни увреждания у възрастни и наранени от затлъстяване гризачи.
Резултатите от проучването са качени на уеб страницата MedicalXpress.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР