Учени от Университета Фридрих-Александър в Ерланген, Германия, установили, че комбинацията

...
Учени от Университета Фридрих-Александър в Ерланген, Германия, установили, че комбинацията
Коментари Харесай

Чай, кафе, шоколад и цинк – за по-добро здраве

Учени от Университета " Фридрих-Александър " в Ерланген, Германия, открили, че комбинацията на някои постоянно употребявани в всекидневието храни и питиета с цинк може да ни помогне в битката с един от причинителите на така наречен оксидативен стрес. Той се дължи на дишането на личните ни кафези и междинния артикул от него - супероксид, който води до разрушение на значими биомолекули.

Изследователите разкрили, че цинкът се свързва с една от съставките на черния чай, кафето, шоколада и виното - хидрохинонова група в полифенолите им. При това се образува съединяване, което имитира естествения зложелател на супероксида - ензима супероксид дисмутаза, който му пречи да унищожава структурата на биомолекулите и по този начин демонстрира антиоксидантен резултат.

Смята се, че супероксидът има роля в процеса на стареене, инфектиране, невродегенеративните болести, както и рака.

Има и други метали с антиоксидантен резултат (мед, никел, манган и желязо), само че в малко по-големи количества те имат тъкмо противоположния резултат. В същото време цинкът е доста по-слабо отровен и това прави допустимо включването му като добавка към храните, които съдържат хидрохинон. Но макар че и виното съдържа това вещество, съществуването на алкохол блокира резултата от комбинацията му с цинк, за жал на феновете му. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР