Учени от Центъра за онкологични изследвания в Германия идентифицираха протеин,

...
Учени от Центъра за онкологични изследвания в Германия идентифицираха протеин,
Коментари Харесай

Учени откриха ключов механизъм, свързан със стареенето

Учени от Центъра за онкологични проучвания в Германия идентифицираха протеин, който е с основна роля за стареенето и продължителността на живота, заяви Лента.
 
Известно е, че стареенето на клетките и тъканите е обусловено от оксидативния стрес, когато при действието на митохондрията в цитоплазмата се усилват дейните форми на кислорода. Те водят до увреждания на ДНК, протеини и липиди. В сходни условия клетката бързо губи способността да извършва функционалностите си и в края на краищата умира.
 


Предложената през 50-те години на предишния век доктрина за свободните радикали гласи, че точно този развой е основната причина за стареенето.
 
 ThinkStock/Getty Images

Активните форми на кислорода обаче имат и сигнална роля, активирайки Т-лимфоцитите, и способстват за заличаване на повредени кафези. Затова дефицитът на дейни форми на кислорода може да провокира рак.-->
 

Учените открили, че окислително-възстановителният баланс, изразяващ се в оптимално равнище на дейните форми на кислорода и антиоксидантите, е обезпечен от съединяване, известно като взаимодействащ с тиоредоксин протеин TXNIP.
 
Тиоредоксин-1 обезврежда остатъка от дейни форми на кислорода, като пази ДНК от увреждания и забавя стареенето . Съединението TXNIP потиска тиоредоксин, като провокира струпване на свободни радикали. Учените сравнили Т-лимфоцити в кръвта на 55-годишни и 20-25-годишни доброволци и установили, че клетките на по-възрастните хора създават по-голямо количество TXNIP.
 
 ThinkStock/Getty Images



Това било особено също за плодовите мушици.

След това в лабораторни условия били развъдени инсекти, у които взаимодействащият с тиоредоксни протеин се синтезира в по-големи или по-малки от нормата количества. Продължителността на живота на мушиците с огромно количество TXNIP била по-кратка в съпоставяне със междинните индикатори, а на посестримите им с малко количество TXNIP - по-дълга.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР