Учени от Тихоокеанския университет в Калифорния (САЩ) установиха, че консумацията

...
Учени от Тихоокеанския университет в Калифорния (САЩ) установиха, че консумацията
Коментари Харесай

Установиха нов опасен за сърцето продукт

Учени от Тихоокеанския университет в Калифорния (САЩ) откриха, че потреблението на литър енергийни питиета за къс интервал способства за нарушавания в сърдечния темп.

В изследването са взели присъединяване 34-ма доброволци на възраст сред 18 и 40 години. На тях било препоръчано да изпият литър енергийна напитка с кофеин или същото количество плацебо.

Учените създали електрокардиограми на участниците и измерили кръвното им налягане до началото на опита, а също на всеки 30 минути след консумация на напитката в интервал от 4 часа.

Предполага се, че кофеинът в доза от 400 мг не би трябвало да предизвиква никакви промени в електрокардиограмата.

Въпреки това, на тези, които използвали енергийни питиета, така наречен QT период, който е индикатор за сърдечната активност, бил с 6-7,7 милисекунди по-дълъг, в сравнение с у останалите участници.

Освен това било установено увеличение на систоличното и диастоличното налягане с 4-5 милиметра живачен дирек при консумиралите енергийни питиета.

QT интервалът демонстрира времето, което е нужно на сърдечните стомахчета, с цел да се приготвят за наново стесняване. Прекалено късият или прекомерно дълъг QT период може да докара до погрешно действие на сърцето и до рискова за живота аритмия, написа zdrave.to.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР