Учени от Тексаския университет в Остин установиха, че маите са

...
Учени от Тексаския университет в Остин установиха, че маите са
Коментари Харесай

Маите са оказали голямо въздействие върху околната среда

Учени от Тексаския университет в Остин откриха, че маите са оказали по-силно влияние върху околната среда, в сравнение с се предполагаше до момента, заяви Физ.орг.

Маите превръщали обширни горски региони в поля и системи от водни канали, увеличавайки по този метод наличието на парникови газове в атмосферата.

Специалистите снимали населявана преди време от маите околност в Централна Америка благодарение на технологията лидар, която разрешава да се получи информация за отдалечени обекти чрез светлинни източници, в това число радари. Бил обзет регион с повърхност 250 кв.км. Изображенията дали опция да се сътвори карта на повърхността под гъстата растителност. Учените разкрили обширни поля и водни канали.

Смята се, че маите са се сблъскали с неподходящи условия в обкръжаващите ги среда - нараснало морско равнище преди 3000 - 1000 години и суша преди 1200 - 900 години. За да се приспособят, е трябвало да трансфорат гори в системи от водни канали.

Преместването на огромни групи хора и повишеното търсене на хранителни артикули предиздвикали маите да разширят системата от водни канали. Специалистите разкрили следи от развъждане на култури, да вземем за пример царевица, както и черупки и скотски кости.

Създаването на мрежа от водни канали довело до изхвърляне на огромно количество въглероден диоксид и метан.

Известно е, че през 9-и век в цивилизацията на маите настъпил крах, който се изразил в бързо понижаване на популацията, обезлюдени градове и разрушени системи за водоснабдяване. Учените предложиха няколко хипотези, които изясняват изгубването на цивилизацията на маите с дефицита на плодородни почви и питейна вода, епидемии или завоевания на други нации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР