Учени от Тексаския университет в Хюстън разкриха произхода на масива

...
Учени от Тексаския университет в Хюстън разкриха произхода на масива
Коментари Харесай

Специалисти разкриха загадка, свързана с масива Таму в Тихия океан

Учени от Тексаския университет в Хюстън разкриха произхода на масива Таму - гигантския вулкан, който се намира в Тихия океан, на 1600 км от японския бряг, заяви Физ.орг. Оказа се, че Таму не е щитовиден вулкан, както се смяташе по-рано, а е зародил в резултат на спрединг - формиране на нов океански вид земна кора вследствие на разбъркване на литосферни плочи.

Специалистите изследвали картата на геомагнитното поле над масива и открили, че следените магнитни аномалии подхождат на тези, които са на границата сред плочите край средноокеанските хребети. Следователно вулканът е зародил на мястото на образуването на нова океанска кора, предава Българска телеграфна агенция.

Откритието трансформира визиите за това по какъв начин се образуват сходни на масива Таму структури. Съгласно общоприетия модел, мантийни струи се издигат към земната кора и образуват огромен вулкан, който изхвърля голямо количество базалт. За сходни процеси е особено образуването на хоризонтални пластове вулканични скали. Същото се случва и на континентите.

Но в средноокеанските хребети млади скали се образуват в региона на спрединга, а старите се отместват настрана. Затова скатовете на масива Таму не са образувани от стичащи се потоци магма, а в резултат на удебеляване и изтъняване на хребета. Учените означават, че масивът Таму към този момент не може да се счита за най-големия щитовиден вулкан на Земята, тъй като съставлява вулканична система. Тя е с големи размери - 450 км на 650 км, а на височина доближава 4,5 км. Най-големият щитовиден вулкан е Мауна Лоа в Хавай. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР