Учени от Тексаския университет в град Остин установиха, че душ

...
Учени от Тексаския университет в град Остин установиха, че душ
Коментари Харесай

Душ преди лягане подобрява съня

Учени от Тексаския университет в град Остин откриха, че душ 1-2 часа преди лягане доста усъвършенства качеството на съня, оповестява уеб сайтът Юрикалърт.

Изследователите провели огромен разбор на 5322 изследвания за въздействието при нагряване на тялото посредством вана или душ върху качеството на съня. Учените взели поради и такива фактори, като прекосяването от бодърстване към пълностоен сън, общото времетраене на нощния отдих и други

Оказало се, че оптималната температура на водата за подобряването на съня е 40-42 градуса по Целзий. Това разрешава ускорение на заспиването с 10 минути.

Температурата на тялото, както и самият сън, се контролират от циркадните ритми, формиращи се от молекулярния ни часовник в хипоталамуса на нашия мозък. Във втората половина на деня нашата телесна температура е по-висока с 1-1,5 градуса, в съпоставяне със сънното ни положение, когато тя спада до най-малко. Час преди заспиване, телесната ни температура спада с 0,25-0,5 градуса. Тя продължава да се снижава до своя най-малко, когато настава късния интервал на съня. Следващото повишаване на температурата е предвестител на събуждането.

Топлият душ подтиква кръвообращението и спомага за ефикасното извеждане на топлината посредством кръвоносната система на ръцете и краката. Така се снижава и телесната ни температура, стимулираща заспиването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР