Учени от Технологичния институт в Рурк, Индия, разкриха механизмите, управляващи

...
Учени от Технологичния институт в Рурк, Индия, разкриха механизмите, управляващи
Коментари Харесай

Учени изчислиха идеалната форма на бутилките за вода и олио

Учени от Технологичния институт в Рурк, Индия, разкриха механизмите, ръководещи образуването на мехури въздух в бутилките, когато се опитваме бързо да излеем от тях олио или вода, и откриха по какъв начин този развой може да стане оптимално бърз, заяви ТАСС.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. "Физика на флуидите ".

"Нашият опит сподели, че за всички типове бутилки има сериозен ъгъл, при който течността изтича от тях оптимално бързо. Съществуването му е обвързвано с метода, по който се образуват празните зони и мехурите в гърлото " - изяснява Локеш Рохила, физик от Технологичния института в Рурк.

Учени, инженери и производители на битова химия и храни съвсем 100 години се пробват да основат "идеалната бутилка ", от която оптимално бързо се излива вода, питиета, олио, отделя се и последната капка паста за зъби или сос, които полепват по стените. Усилията им в този момент са най-вече за създаване на разнообразни покрития, с които стените стават оптимално хлъзгави.

Рохила и сътрудниците му са тръгнали по различен път - ревизирали са какво значение има формата на бутилката и на гърлото за скоростта, с която се излива течността. Те разкриха правилото на формиране на мехурите въздух при наклоняването им със система за забавени фотоси.

Наблюденията им демонстрираха, че скоростта на изпразване на бутилките се усилва, до момента в който не бъде наклонена под ъгъл 20 градуса. След това тя съвсем не се трансформира. Учените изясняват явлението с поредност от формули. Те демонстрират, че най-силно на скоростта на придвижване на течността въздейства формата на съда, а не вискозитетът и другите свойства на течността, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР