Учени от Станфордския университет в САЩ откриха перспективен източник на

...
Учени от Станфордския университет в САЩ откриха перспективен източник на
Коментари Харесай

Откриха нов източник на литий

Учени от Станфордския университет в Съединени американски щати откриха перспективен източник на огромни количества литий, главния съставен елемент за актуалните акумулаторни акумулатори. Според откривателите скъпият детайл се съдържа в изригващата от кратерите на супервулкани лава.

В момента литий се добива от естествени залежи най-много в Чили и Австралия. Постоянно увеличаващото се търсене на детайла обаче изисква все по-големи размери. Според Томас Бенсън от Станфорд новият източник може да покрие възходящите потребности на промишлеността.

Супервулканът се отличава от елементарния по размера на изригващата за един деен цикъл лава (над 1 000 кубически метра). Новото изобретение разрешава добива на суровината по продължение на целия така наречен Тихоокеански огнен пръстен, в който са съсредоточени над 60% от супервулканите по света.



Учените са изследвали химическия състав на лавата, изригнала преди повече от 1 милион години в щатите Невада и Орегон. Находките дават мотив за оптимизъм, че ще бъде открит на практика изобилен източник на скъпия детайл.

Литият се употребява за производството на акумулатори, които се употребяват в на практика всички сфери на актуалния живот от смарт телефоните до електрическите автомобили. Дефицитът на суровината забавя темповете на развиване на нови технологии и в частност - транспортната сфера.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР