Учени от Станфордския университет успяха да отстранят туморни клетки от

...
Учени от Станфордския университет успяха да отстранят туморни клетки от
Коментари Харесай

Учени ликвидираха ракови метастази

Учени от Станфордския университет съумяха да отстранят туморни кафези от мишки, страдащи от неизцерим метастазен рак. За тази цел откривателите са вкарали в злокачествените тъкани малко количество имунностимулиращи препарати. Това оказва се от прессъобщение на уеб страницата MedicalXpress.
Т-лимфоцитите – имунни кафези – разпознават и нападат клетките, измежду които и туморните, които носят избрани антигени. Въпреки това с развиването на рака злокачествените тъкани получават резистентност към Т-клетките. В резултат на това имунният отговор остава неефикасен. За битка с устойчивите тумори лекарите употребяват да вземем за пример хибридни белтъци, с чиято помощ лимфоцитите се препрограмират и стават по-ефективни против рака. Но този и други подходи са скъпоструващи или могат да причинят нежелателни странични резултати.
Новият способ планува инжекция в туморната тъкан на пай сектор ДНК, наименуван олигонукреотид CpG. Той ускорява синтеза на белтъка OX40, намиращ се на повърхността на Т-клетките. Друго вещество, вкарвано в злокачествената тъкан е антитяло, свързващо се с OX40. То оказва помощ да се „ настроят “ лимфоцитите, намиращи се вътре в тумора, за битка с рака.
В резултат на това учените получават дребна популация от Т-клетки, които се борят единствено със злокачествената тъкан. Впоследствие те може да изоставен тумора и като попаднат в други сектори на тялото да разпознаят всевъзможни метастази. При мишките, заболели от рак на млечната жлеза, инжекцията провокирала умаляване освен на обработеното от лекарството новообразувание, само че и на незасегнатите тумори. Това дало опция доста да се усили продължителността на живота на опитното животно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР