Учени от Станфордския университет стимулираха няколко неврона у мишки и

...
Учени от Станфордския университет стимулираха няколко неврона у мишки и
Коментари Харесай

Мишки халюцинират при стимулиране на неврони

Учени от Станфордския университет подтикнаха няколко неврона у мишки и ги накараха да имат халюцинации, заяви " Сайънс алърт ". Това навежда на мисълта, че у бозайниците съществува незнаен към този момент механизъм, който предотвратява появяването на лъжливи усещания в отговор на звук, т.е. инцидентната интензивност на нервни кафези.

В рамките на проучването невробиолозите вкарали два гена в нервни кафези на зрителната кора. Единият от гените кодирал протеин, който задействал неврон при всяко попадане на инфрачервен подтик върху клетката. Другият взел участие в синтеза на протеина, излъчващ зелена светлина при активирането на неврона. След това част от черепа над зрителната кора била отстранена и сменена с транспарантна материя.

Зрението на гризачите било подтиквано с изображения на хоризонтална или отвесна линия на бял декор. При това експертите открили кои неврони се задействат, съобщи Българска телеграфна агенция.

Впоследствие мишките били подготвени да пият вода, когато на екрана се появи отвесна линия. Но при доста понижаване на контраста на изображението те преставали да разграничават линиите и да пият. С помощта на особено устройство невроните, които дават отговор за възприемането на отвесната линия, били задействани чрез инфрачервена светлина и мишките още веднъж почнали да пият вода даже в случай че липсвало самото изображение.

Оказало се, че с цел да може у мишките да се образуват лъжливи усещания, че виждат линия, е нужно да се задействат 20 неврона. Тъй като човешкият мозък включва 20 милиарда неврона, е неразбираемо по какъв метод се поддава на халюцинации вследствие на инцидентната интензивност на доста нервни кафези. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР