Учени от Станфордския университет представиха MURA – база данни, съдържаща

...
Учени от Станфордския университет представиха MURA – база данни, съдържаща
Коментари Харесай

Невронна мрежа чете рентгенови снимки по-добре от специалистите

Учени от Станфордския университет показаха MURA – база данни, съдържаща над 40 000 към този момент разчетени и маркирани от радиолозите рентгенови фотоси на счупени или развалени по някакъв метод крака. Базата данни е употребена за трениране на невронна мрежа, която стартира да разпознава контузиите не по-зле от лекарите.
Една от честите неточности (освен непрофесионализма), зараждаща при диагностиката на база рентгенови фотоси е по този начин наречената неточност на „удовлетворение на търсенето“ (satisfaction of search). Това е да вземем за пример откриването на диря от заболяване, след което радиологът може да не забележи останалите контузии. Съвременните компютърни логаритми не позволяват сходни неточности.

Невронната мрежа е създадена от група специалисти под управлението на Андрю Ин (Andrew Ng). Тя е подготвена благодарение на 40895 рентгенови фотоси, взети от 14892 медицински картона с развалени крака. Всяка фотография е маркирана от професионален рентгенолог като естествена, патологична и така нататък

Ефективността на разпознаването от страна на тренираната невронна мрежа е съпоставена с диагностиката на трима рентгенолози. Компютърният логаритъм е постигнал акуратност от 74,9% от случаите, което е повече от резултата на единия от участващите в опита лекари.



Базата данни е оповестена с отворен достъп в уеб страницата на Станфордския университет и може свободно да се употребява за основаване на нови логаритми и образование на други невронни мрежи.

Научната работа с описанието въз основата данни и логаритъма на работа на невронната мрежа, е оповестена в arXiv.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР