Учени от Станфордския университет идентифицираха способ, с чиято помощ ракови

...
Учени от Станфордския университет идентифицираха способ, с чиято помощ ракови
Коментари Харесай

Учени установиха как да се борим с особено опасни видове рак

Учени от Станфордския университет идентифицираха прийом, с чиято помощ ракови формирания заобикалят риска да бъдат унищожени от имунната система, заяви уеб сайтът MedicalXpress. Блокирането на въпросния механизъм разрешава да се стартира лекуване на изключително рискови типове рак.

Специалистите потвърдиха, че блокирането на протеина CD24 у мишки, на които са присадени човешки ракови формирания, разрешава на имунните кафези да нападат тумора. Този протеин действа като сигнал "не ме атакувай ", който прекратява защитната реакция. Освен CD24, съществуват също протеините PD-L1 и CD47, които способстват за растежа на раковите формирания, и туморният маркер бета-2-микроглобулин.

По-рано бяха основани антитела за CD24, които се одобряват за лекуване на рак, само че лечението не бе подобаваща за всички пациенти. Оказа се, че доста типове рак способстват за поява на остатък от CD24. Имунните кафези макрофаги възприемат CD24 чрез рецептора SIGLEC-10. В резултат на блокирането на това взаимоотношение макрофагите почнали да нападат раковите кафези.

По думите на учените, необикновен интерес провокира фактът, че ракът на яйчниците и три пъти отрицателният рак на млечната жлеза, които мъчно се поддават на лекуване, били повлияни от блокирането на предаването на сигнала.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР