Учени от Северозападния университет (САЩ, Илинойс) разработиха очила за виртуална

...
Учени от Северозападния университет (САЩ, Илинойс) разработиха очила за виртуална
Коментари Харесай

Учени създадоха VR-очила за мишки – помагат за изучаване реакциите към хищниците

Учени от Северозападния университет (САЩ, Илинойс) създадоха очила за виртуална действителност, предопределени особено за мишки. Използвайки тези устройства, откривателите учат реакциите на гризачите към хищниците.

Технологиите за виртуална действителност се употребяват от откривателите от доста години за проучване на мозъчната интензивност на лабораторните мишки. Преди това гризачите бяха заобиколени от плоски екрани, с цел да се реализира това, само че не е толкоз елементарно да се построи реалистично пространство с тях. Сега те са решили да трансферират мишките в пълноценна виртуална среда, като разработят VR-очила за тях — те се слагат на муцуната на животното и покриват забележителна част от тялото му. Шлемът за виртуална действителност ви разрешава да симулирате закани от горната страна и оказва помощ за непрекъснатото записване на мозъчната интензивност на мишката.

Системата се назовава iMRSIV (Miniature Rodent Stereo Illumination VR – „ дребна стереоскопична подсветка за виртуална действителност за гризачи “). Не се прикрепя към главата на мишката, като VR-очила за хора — очилата се слагат по метод, покривайки цялото зрително поле на гризача. „ Проектирахме и създадохме специфичен владетел за очила. Целият оптичен екран — екрани и лещи — се върти към мишката “, разяснява плана един от съавторите на проучването Джон Иса.

Мишките минаха към новата VR среда по-бързо от предходните настройки. За да симулират въздушна опасност, като нахлуване от хищна птица, учените демонстрират тъмни петна в горната част на екраните. Изследователите към този момент са открили, че реакцията на гризачите към опасността е вродена, а не научена. Учените съумяха да запишат модели на мозъчна интензивност при условия на опасност и да опишат физическите реакции на мишките — тичане или заледяване. В бъдеще се възнамерява въвеждането на нов сюжет — лов на инсекти, при който мишките към този момент няма да бъдат плячка, а хищници.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР