Учени от Съвместния изследователски център на Европейската комисия (JRS) са

...
Учени от Съвместния изследователски център на Европейската комисия (JRS) са
Коментари Харесай

Кметът Фандъкова се срещна с изследователи от JRS

Учени от Съвместния проучвателен център на Европейската комисия (JRS) са на работно посещаване в София, в границите на партньорството на Столична община в европейския план, ориентиран към предприемане на общи ограничения и шерване на положителни практики за възстановяване качеството на въздуха – FAIRMODE, оповестиха от Столична община. Следствен отдел към окръжна прокуратура се причисли към плана през месец юли 2018 година и по този начин стана 11-ят сътрудник в интернационалната самодейност дружно с градове като Милано, Стокхолм, Хелзинки и Дъблин.

„ Участието в плана е значимо за София по три аргументи. От една стана, ние търсим практическа изгода за града ни. Готови сме да използван всички ограничения, които биха били ефикасни за възстановяване качеството на въздуха. На второ място, за нас е значимо да бъдем участник в интернационалната мрежа FAIRMODE, където да можем да черпим опит от нашите сътрудници. За Столична община е значимо да напредва бързо в възстановяване на качеството на въздуха, макар че много от сериозните ограничения са сложни за бърза реализация, тъй като изискват средства. И на трето място – за нас е значимо да бъдем потребни на откривателите на JRS и да участваме пълноценно както в изследванията, по този начин и в пилотните начинания “. Това акцентира кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на работна среща с учени от Изследователския център. Тя подчертава върху направеното досега за по-чист въздух в София и акцентира съвсем цялостната смяна на градския превоз като една от значимите ограничения, ориентирани към намаление на трафика и възстановяване качеството на въздуха. Фандъкова напомни, че Столична община чака европейско финансиране по Оперативна стратегия „ Околна среда “ и по Програма „ LIFE+ “ на Европейска комисия, което да даде опция на общината да подкрепи забележителен брой семейства за замяна на отоплителните им уреди и прекосяване към екологично отопление. „ Благодарение на тези две стратегии чакаме да можем да подкрепим близо 20 000 семейства за безвъзмездна замяна на отоплителните им уреди. Надявам се жителите да откликнат на поканата ни и да се включат интензивно, заявявайки желанието си да получат безвъзмездна подмяна на старите си печки “ – акцентира още кметът.

В рамките на срещата Фандъкова предложения откривателите нa JRC за интензивно присъединяване в идната II интернационална конференция, отдадена на качеството на въздуха – SOFAIR, която ще се организира напролет на 2019 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР