Учени от САЩ са установили, че изменението на климата може

...
Учени от САЩ са установили, че изменението на климата може
Коментари Харесай

Ще изчезнат ли основните омега-3 мастни киселини?

Учени от Съединени американски щати са открили, че изменението на климата може да понижи синтеза на главните омега-3 мастни киселини, създавани от планктона, написа сп. "Сайънс ".

Глобалното стопляне, дължащо се на антропогенните излъчвания на въглероден диоксид, ще понижи достъпа на рибите и хората до значими хранителни субстанции, съгласно създателите на проучването от Океанографския институт в Уудс Хоул.

Липидите са клас биомолекули, чиито съществени биологични функционалности са съхраняването на сила и присъединяване в структурата на клетъчната мембрана и в клетъчната сигнализация.

Изследователите са анализирали 930 проби от липиди на разнообразни места в международния океан благодарение на прецизна масспектрометрия с висока разграничителна дарба. Учените са изследвали планктонни липидоми - скупчвания от стотици до хиляди липиди в проба, събрани от 146 места по време на седем океанографски експедиции от 2013 до 2018 година

Проучено е положението на засищане на 10 съществени класа глицеролипиди и е открито, че температурата въздейства значително върху наличието на другите типове мастни киселини. Изследователите са разкрили и явен преход от липиди с повече ненаситени мастни киселини при по-ниски температури към наситени мастни киселини при по-високи.

Учените са съставили карта на температурата на морската повърхнина в края на 21-ви век за разнообразни климатични сюжети. При най-лошия от тях с продължаващи високи излъчвания на парникови газове, в някои райони на океана, изключително на по-големи географски ширини, ще бъде следено внезапно понижаване с 25 % на ейкозапентаенова киселина (ЕПК). ЕПК е една от най-пълноценните омега-3 мастни киселини, която има изгоди за здравето и е необятно публикувана като хранителна добавка.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР