Учени от САЩ откриха поредица от лимфатични съдове в тялото,

...
Учени от САЩ откриха поредица от лимфатични съдове в тялото,
Коментари Харесай

Учени откриха невиждани досега съдове в мозъка

Учени от Съединени американски щати откриха поредност от лимфатични съдове в тялото, които свързват мозъка с имунната система. Връзка, която до момента откривателите не са вярвали, че съществува, написа Science Alert.

Откритието може освен да пренапише учебниците, само че и да докара до по-добро схващане за методите, по които имунната система въздейства на мозъка и нашето държание.

„ Наистина не имах вяра, че съществуват структури в тялото, за които не знаем – разяснява Джонатан Кипнис от Университета на Вирджиния, основен началник на изследването. – Смятах, че тялото ни е проучено радикално. “

Новите лимфатични съдове бяха оповестени за първи път в списание Nature през юни предходната година. Тогава обаче събитието представляваше интерес главно за учени от сферата на невронауката.

Днес откритието навлезе в медийното пространство, откакто екипът сподели, че имунната система може да управлява нашето обществено държание точно посредством тези съдове.

Лимфатичната система е направена от съдове, които придвижват бели кръвоносни телца и други имунни кафези из тялото. Тя извършва ролята на връзка сред тъканите и кръвния поток и спомага за отстраняването на мъртви кафези и други отпадъчни артикули.

Десетилетия наред обаче учените имаха вяра, че мозъкът не разполага с каквито и да било лимфатични съдове и няма директна връзка с имунната система. Вследствие на това (както и с помощта на кръвно-мозъчната бариера) се е считало, че патогените не са могли да навлязат в най-жизненоважния орган в тялото ни.

Миналата година обаче учените демонстрираха, че това изобщо не е по този начин. Всъщност, тези съдове просто са се криели в тъканта, покриваща мозъка.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР