Учени от САЩ извършиха за първи път операция на мозъка

...
Учени от САЩ извършиха за първи път операция на мозъка
Коментари Харесай

В САЩ извършиха първата вътреутробна операция за отстраняване на аневризма от мозъка на бебе

Учени от Съединени американски щати направиха за първи път интервенция на мозъка на неродено бебе, като са помогнали да се защищити от развиването на аневризма на вената на Гален - един от най-често срещаните вътреутробни недостатъци в развиването на съдовете, заяви пресслужбата на Американската сърдечна асоциация (ANA).


" Използвахме ултразвукова емболизация, с цел да възстановим естествената функционалност на вената на Гален в мозъка на бебето, преди то да се роди. Бяхме щастливи да забележим, че тази част от клиничното изпитване е изцяло сполучлива - шест седмици след раждането бебето се развива обикновено, храни се и наддава на тегло ", съобщи Дарън Орбах, доцент в Харвардския университет, представен от пресслужбата на ANA.

Аневризмата на вената на Гален е един от най-разпространените и съдбовни съдови недостатъци в мозъка на новородени и неродени бебета. Той е резултат от съдови аномалии в артериите, свързани с вената на Гален, един от най-големите кръвоносни съдове на черепа. Тези аномалии фрапантно усилват натоварването на сърцето на детето след раждането, заради което 50-70 % от носителите на този недостатък умират през първите месеци от живота си.

През последните години лекарите се пробват да предпазят живота на бебетата с емболизиращи интервенции, които изкуствено понижават лумена, вената на Гален и обвързваните с нея артерии, само че в множеството случаи не съумяват да спасят новороденото от сърдечна непълнота и други проблеми, които към този момент са се развили. Орбах и сътрудниците му допускат, че това може да бъде избегнато, като се извърши процедурата по емболизация преди раждането на бебето с аневризма на вената на Гален.

Вътреутробната интервенция

Водени от тази концепция, учените решили да поддържат една от бременните дами, чието бъдещо дете с 99% възможност е щяло да стане жертва на тежка форма на аневризма на вената на Гален. Лекарите изучили в детайли структурата на погрешно завършения съд в мозъка на зародиша на 34-тата седмица от бременността и избрали оптималните точки за емболизацията, която осъществили благодарение на ултразвук в минимално инвазивна форма.

Както означават Орбах и неговите сътрудници, тази процедура е завършила с триумф - стесняването на лумена на повредените съдове води до 43% понижаване на натоварването на сърцето на плода и нормализиране на кръвообращението в мозъка. След раждането лекарите не са открили никакви спомагателни аномалии в неговото развиване и отклонения от страндартните индикатори за растежа на бебето в първите седмици от живота му.

Медиците възнамеряват в близко бъдеще да извършат сходни интервенции, с цел да ревизират какъв брой постоянно сходна вътреутробна процедура предотвратява развиването на сърдечна непълнота и други необратими последствия от аневризмите на вената на Гален, в това число съществени аномалии в развиването на мозъка.

" Засега това е единствено първият триумф в нашите клинични изпитвания, които е извънредно значимо да продължат, с цел да се ревизира в допълнение сигурността и ефикасността на тази процедура. Ако тези изпитвания са сполучливи, ще имаме метод да понижим фрапантно вероятността от развиване на дълготрайни мозъчни увреждания и ранна гибел при децата вследствие на развиване на аневризма на вената на Гален ", заключи Орбах. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР