Учени от Самарския университет са разработили метод за прочистването на

...
Учени от Самарския университет са разработили метод за прочистването на
Коментари Харесай

Може ли да се спаси Земята от космически отпадъци

Учени от Самарския университет са създали способ за прочистването на космоса от огромни боклуци, включително от тежащи тонове елементи от ракети, които може да паднат на Земята.
Резултатите от проучването са оповестени в списание „ Acta Astronautica ”.
Близкият космос е част от екосистемата на планетата ни. По данни на Европейската галактическа организация, към Земята има 20 000 нефункциониращи спътници, употребявани горни елементи от ракети и техни детайли, които попадат в графата „ едри боклуци ”. Ако не бъдат събрани, след години те ще паднат на Земята под въздействието на атмосферата.
Учените са предложили скица, при която по време на бъдещите галактически полети тези парчета да бъдат прихващани благодарение на харпун и да бъдат изтеглени на буксир до плътните пластове на атмосферата. Разбира се, всичко това ще става след старателни калкулации на възможното време на рухване на повърхността и размера на мястото, на което ще падне.
„ В момента не може да бъде оценено практическото значение на този вид активност, защото става въпрос за избавяне на планетата ”, декларират от изследователския екип, предава БГНЕС.
Ако две изкуствени тела се сблъскат в космоса със скорост 10 км/сек., ще провокират развой, сходен на нуклеарна реакция, след което ще последва конфликт на отломките на тези тела с други. Тогава настоящите пасажери ще бъдат извадени от строя и ще се стигне до „ замърсяване ” на орбитата. Това, на собствен ред, може да докара до неспособност космосът да бъде изчистен от отпадъците, защото всички избавителни средства ще бъдат унищожени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР