Учени от Руската академия на науките, заедно със свои колеги

...
Учени от Руската академия на науките, заедно със свои колеги
Коментари Харесай

Пробив в пречистването на отпадни води

Учени от Руската академия на науките, дружно със свои сътрудници от Утаранчалския университет в Индия, създадоха способ за филтриране на отпадни води благодарение на микроводорасли и сполучливо я тестваха във водите на индийската река Биндал, оповестиха за РИА Новости от пресслужбата на академията на науките.
" Биологичният разбор на водата в река Биндал сподели, че тя е мощно нечиста с тежки метали - олово, желязо, никел, цинк, мед и други метали, както и нездравословни бактерии, органични скотски и човешки боклуци. Тези замърсители са нездравословни за хората, домашните животни и водните жители, такава вода е несъответствуваща за земеделие " - съобщи ръководителя на индийската научна група, професорът от химическия факултет на Университета в Утаранчал, доктор Кумар.
В първата фаза на опита учените употребявали няколко десетки литра нечиста вода, поставяйки в нея микроводорасли. В резултат на това е открито доста понижаване на общия брой бактерии и ешерихия коли (с 90 процента), органични и неорганични съединения (с 90 процента) и общия органически въглерод, както и понижаване на алкалността и твърдостта на водата (със 70 процента).
За да се тества годността на нечистата по-рано вода за живи водни организми, в четири аквариума с пречистена вода била пусната речна риба за 96 часа. След този интервал тежестта на рибите се нараснало и било открито, че са витални и здрави. От биомасата на употребяваните за пречистването на водата микроводорасли е получен биодизел.
Във втората фаза на работа, която е планувана за 2020 година, се планува да се пречистят повече от 10 хиляди литра отпадъчни води от река Биндал. В бъдеще интернационалният екип от учени възнамерява да отглежда речна риба в пречистената вода. Те се надяват, че с течение на времето водите на река Биндал ще могат да бъдат пречистени дотам, че рибата да може да се отглежда там непрекъснато.
При триумф добитият опит може да бъде публикуван за отнасяне на нечисти водни басейни в доста райони на света. Подготвя се осъществяване на проби за филтриране на водата по този способ и в по-студен климат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР