Учени от различни държави, запознати с кулинарната история, хранителната химия

...
Учени от различни държави, запознати с кулинарната история, хранителната химия
Коментари Харесай

В древен Вавилон готвели манджи като днешните

Учени от разнообразни страни, осведомени с кулинарната история, хранителната химия и клинописното писмо, пресъздадоха ястия от най-старите известни предписания в света – тези от античен Вавилон.

Инструкциите за агнешка яхния наподобяват повече на лист на съставките, в сравнение с рецепта: „ Месото се употребява прясно. Варите вода. Добавяте финозърнеста сол, сушени ечемични питки, лук, персийски шалот и мляко. Смачквате и добавяте праз и чесън. ”Но е невероятно готвачът да разкрие изчезналите части. Писателят на тази рецепта е мъртъв от към 4000 години ”, споделят откривателите.

Екип от интернационалните учени, осведомени с кулинарната история, хранителната химия и клинопис (вавилонската система за писане, създадена за първи път от античните шумери от Месопотамия), работи за пресъздаването на това ядене и три други от най-старите известни предписания в света. Един тип кулинарна археология, която употребява таблети от Вавилонската сбирка на университета в Йейл, с цел да придобие по-задълбочено схващане на тази просвета посредством кулинарията.

„ Това е като опит да реставрирам песен; една единствена записка може да направи всичко друго. “, сподели Гойко Барамович, акцентирайки таблетите с размер на меки корици под стъкло в Природонаучния музей на Йейл Пийбоди. Той е специалист по антична Асирия в университета в Харвард и провежда екип, който има за задача да върне рецептите към живот.

Три от таблетите на Йейл датират от към 1730 година прочие н.е., а четвъртият е от към 1000 години по-късно. Всички таблети са от Месопотамския район, който включва Вавилон и Асирия - това, което през днешния ден са районите на Ирак на юг от Багдад и на север от Багдад, в това число елементи от Сирия и Турция. От по-старите три таблета най-интересно е изброяването на съставки, което възлиза на 25 предписания за яхнии и бульон; другите две, съдържащи спомагателни 10 плюс предписания, разказват по-задълбочено указания за готвене и оферти за показване.

Предизвикателството беше да се отделят пластовете на историята, като се резервира достоверността на актуалните съставки.

" Те не са доста информативни предписания - може би дълги четири реда - тъй че вършиме доста догатки ", споделя Пия Соренсен, химик от Харвардския университет по храните, който е работил кулинар Патриша Джурадо Гонзалес по усъвършенстването и уточняването на пропорции на съставките, употребявайки теоретичен метод.

„ Всички хранителни материали са идентични през днешния ден и преди 4000 години: парче месо си остава парче месо. От физическа позиция процесът е същият. Има просвета, която е същата през днешния ден, както преди 4000 години “, споделя Джурадо Гонзалес.

Учените кулинари употребяват това, което знаят за човешките усети, основи за подготвяне, които фрапантно се трансформират с течение на времето и това, което те допуснаха, може да са верните пропорции на съставките, с цел да излязат с най-хубавото си съмнение за приближаване до достоверните антични предписания.

„ Това е концепция, която може да се управлява от това, което работи и през днешния ден - в случай че е прекомерно течно, ще стане чорба. Като разгледаме материалните параметри, можем да увеличим визията си за това какво е - в множеството случаи яхния. ”, сподели Соренсен.

Това, което откривателите разкриха, частично демонстрира, че това е еволюцията на агнешката яхния, която към момента е публикувана в Ирак, и върви ръка за ръка с взор обратно във времето към „ високата кухня на Месопотамия “, която акцентира изискаността на 4000 – годишната рецепта на остарели готвачи, сподели Агнет Ласен, асоцииран организатор на вавилонската сбирка на университета в Йейл.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР