Учени от Пенсилванския университет установиха, че древни хора са се

...
Учени от Пенсилванския университет установиха, че древни хора са се
Коментари Харесай

Древни хора са се заселили на остров Мадагаскар преди 11 000 години

Учени от Пенсилванския университет откриха, че антични хора са се заселили от Африка на остров Мадагаскар преди 11 000 години, т.е. 9000 години по-рано, в сравнение с се смяташе до момента, оповестява Българска телеграфна агенция.

Дълго време възникването на селища там бе мистерия за експертите. Сега били оценени резултатите от радиовъглеродно датиране на археологически монументи на острова. Това разрешило на учените да основат огромна база данни, включваща възрастта на артефактите и остатъци от растения и животни, в това число откритите на хипотетичното място на селищата. Били употребявани статистически способи, с цел да се подредят по значимост данните.

Известно е, че преди към хиляда години на остров Мадагаскар са измрели доста типове животни, измежду които хипопотами джуджета, великански епиорниси, известни също като слонски птици, великански лемури и костенурки. Ако хора са почнали да строят непрекъснати селища там преди 1500 години, въпросните животни са изчезнали релативно бързо.

В случай че хора са попаднали на острова преди 11 000 години, това значи, че са живели дружно с тези типове доста по-дълго и че измененията в биоразнообразието не са били толкоз внезапни, а са станали вследствие на постепенни промени в околната среда. Учените заключили, че резултатите от датирането, които навеждат на мисълта за наличие на хора на остров Мадагаскар преди 11 000 години, са надеждни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР