Учени от Оксфордския университет започват клинични изпитания на първата сезонна

...
Учени от Оксфордския университет започват клинични изпитания на първата сезонна
Коментари Харесай

Започват изпитания на универсална ваксина срещу грип

Учени от Оксфордския университет стартират клинични тествания на първата сезонна ваксина против грип, която защищава от всички типове на вируса, заяви Ройтерс.

В клиничните тествания ще вземат участие повече от 2000 пациенти. Те ще продължат две години.

Универсалната ваксина е създадена от експерти на института "Дженър " към Оксфордския университет и "Вакситек " - биотехнологична компания, учредена от учените в института.

Сегашните ваксини против грип би трябвало да бъдат променяни всяка година, с цел да подхождат на публикуваните варианти на вируса в този интервал. Те не всеки път са доста ефикасни, изключително при възрастните пациенти, които са със слаби имунни системи.
Новата ваксина работи, като употребява протеини, присъщи за ядрото на вируса, а не с такива от повърхността му. Повърхностните протеини се подават като иглички от вируса и се трансформират непрестанно, до момента в който тези от вътрешността са непрекъснати.

Вместо да създава антитела, новата ваксина подтиква имунната система да създава убиващите вирусите Т-клетки. Предишни проучвания демонстрираха, че Т-клетките се борят с повече от един тип вируси на грипа.

Учените се надяват новата ваксина да обезпечава освен по-добра, само че и по-продължителна отбрана, когато се употребява дружно със сезонната.

Ваксината към този момент е тествана за сигурност. Изпитанията навлизат в междинната изпитателна фаза IIb, която е с 500 доброволци. Останалите ще бъдат привлечени през идващия грипен сезон.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР