Учени от Оксфордския университет в Англия и Института за история

...
Учени от Оксфордския университет в Англия и Института за история
Коментари Харесай

Учени опровергаха популярна хипотеза за произхода на човека

Учени от Оксфордския университет в Англия и Института за история на индивида " Макс Планк " в Германия заключиха, че Хомо сапиенс еволюирал по едно и също време от няколко групи архаични хора в Африка, заяви Лента.ру. Макар множеството антрополози да са мнение, че люлката на човечеството е била Африка, има различия по какъв начин индивидът е еволюирал на Черния континент. Най-популярната догадка гласи, че актуалните хора произлезли от една популация Хомо еректус. Но в сходство с хипотезата за африканския мултирегионализъм архаичните предшественици на индивида в разстояние на хилядолетия били разграничени от гори и пустини. Това станало причина за огромно многообразие на популациите антични хора. С годините настъпило разбъркване на популациите и това довело до появяването на Хомо сапиенс.

По думите на създателите на проучването, втората догадка удостоверява, че откритите в Африка каменни сечива и други артефакти образуват обособена група според от възрастта им и местата, където са открити. Това свидетелства, че еволюцията на индивида настъпила в разнообразни интервали в обособени райони на континента.
Аналогична е картината измежду вкаменелостите. Съвременни черти се появили в разнообразни групи и това удостоверява, че Хомо сапиенс се появил с помощта на взаимоотношението сред релативно изолирани популации архаични хора. Генетичното многообразие в древността било толкоз огромно, че надали е могло да се поддържа от една-единствена популация.

В сходство с африканската догадка първите хора, които от анатомична позиция са сходни с днешните представители на Хомо сапиенс, се появили в Африка. Там се появили и разновидности на Хомо сапиенс, в това число пигмеи и бушмени.

Според различната догадка, всички човешки раси еволюирали от обособени групи Хомо еректус, които живеели в Евразия. Тази догадка обаче е оборена от палеонтоложки и палеогенетични данни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР