Учени от Обединеното кралство, Португалия, Испания и САЩ съобщиха за

...
Учени от Обединеното кралство, Португалия, Испания и САЩ съобщиха за
Коментари Харесай

Случаи на маймунска шарка са засечени в Европа и САЩ -

Учени от Обединеното кралство, Португалия, Испания и Съединени американски щати оповестиха за случаи на маймунска шарка, предаде Ройтерс. Обичайно заболяването се среща най-вече в Западна и Централна Африка и в редки случаи се разпространява на други континенти, споделят специалистите.

Какво знаят учените до момента?

Маймунската шарка е вирус, който предизвиква признаци на тресчица, както и специфичен неравномерен обрив. Обикновено протича леко. Има два съществени варианта: Конго, който протича по-тежко – с до 10% смъртност – и западноафриканският вариант, при който смъртността надвишава 1%. Случаите в Обединеното кралство са от западноафриканския вариант.

" Исторически видяно, имаше доста малко изнесени случаи. До тази година бяха известни единствено осем съобщения за поява на вируса при хора ", споделя Джими Уитуърт, професор по интернационално публично здраве в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина и акцентира, че това е " доста извънредно ".

Португалия е записала пет доказани случая, а Испания тества 23 евентуални случая. Нито една от страните не е съобщавала за случаи преди. 

Как се предава?

Вирусът се разпространява при непосредствен контакт, чрез пренос от скотски гостоприемници и по-рядко сред хора. За първи път е открит при маймуни през 1958 година, откъдето идва и името, макар че в този момент гризачите се преглеждат като главен източник на предаване.

Съобщените във Англия случаи нямат връзка между тях, което озадачава специалистите. Към 18 май е доказано за 9 инфектирани. Само за първия случай е известно, че заболелият е пътувал до Нигерия.

Това дава съображение на специалистите да очакват по-широко предаване на болестта, ако не се изолират в точния момент инфектираните.

От Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство акцентират, че последните случаи са най-вече измежду мъже, които се самоопределят като хомосексуални и бисексуални, и предупреждават тези групи да бъдат деликатни в контактите си. 

От СЗО оповестиха, че предстои учените да секвенират вируса, с цел да открият съществува ли връзка сред случаите.



Защо маймунската шарка се появява в този момент?

Една от вероятните аргументи е активното пътешестване след премахването на рестриктивните мерки на Коронавирус.

„ Моята работна доктрина е, че пътуванията в Западна и Централна Африка са обновени и затова регистрираме повече случаи “, споделя Уитуърт.

" Маймунската шарка е от фамилията на едрата шарка, макар че предизвиква по-малко съществено заболяване. Благодарение на имунизацията през 1980 година едрата шарка беше унищожена и имунизациите против нея бяха прекъснати. Ваксината беше предварителна защита и против маймунска шарка. Спирането на имунизациите докара до скок в разпространяването ѝ ", посочва Ан Римоин, професор по епидемиология в Калифорнийския университет.

Все отново учените считат, че учредения за суматоха няма.

„ Това няма да аргументи зараза като Коронавирус, само че съществуването огнище на такова съществено заболяване би трябвало да ни държи нащрек “, споделя Уитуърт.

Междувременно в Масачузетс бе доказан първи случай за Съединени американски щати, при мъж, който неотдавна е пътувал до Канада. 

Американските здравни власти оповестиха, че са в контакт със чиновници в Обединеното кралство и Канада, с цел да проследят пътя на болестта.

„ На този стадий нямаме информация, която да свързва случая в Масачузетс със случаи в Обединеното кралство “, споделя Дженифър Маккуистън от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати. - " Въпреки че това е единственият случай в Съединени американски щати, за който центровете знаят, ние се приготвяме за опцията заболеваемостта да се усили “, споделя тя.

Случаят в Съединени американски щати не съставлява риск за обществеността и жителят на Масачузетс е приет в болница, само че в положително положение, съобщиха чиновници на Центровете за профилактика и надзор на болесттите.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР