Учени от Нюйоркския университет откриха първото морфологично свидетелство, че древни

...
Учени от Нюйоркския университет откриха първото морфологично свидетелство, че древни
Коментари Харесай

Древните представители на Хомо сапиенс са се кръстосвали с други видове примати

Учени от Нюйоркския университет откриха първото морфологично удостоверение, че антични представители на Хомо сапиенс са се кръстосвали с други типове примати, заяви Физ.орг.

Специалистите фокусирали вниманието си върху низък кътник с три корена, открит измежду тленните остатъци на остарял човек, който живял преди 160 хиляди години в Китай. Става въпрос за необичаен анатомичен симптом, който нормално се среща у представители на модерни азиатски популации хора. По-рано се смяташе, че той се е появил, откакто прадеди на актуалния човек напуснали Африка. Откриването му във вкаменелости обаче навежда на мисълта, че е зародил надалеч по-рано - у денисовците, които живеели в Евразия още преди появяването на Хомо сапиенс, съобщи Българска телеграфна агенция.

За денисовците - липсващ тип или подвид антични хора, се знае въз основа на вкаменелости, които бяха открити в Денисовата пещера в Алтай. Наскоро бе открито, че денисовци и неандерталци евентуално са се кръстосвали между тях и са имали общо поколение.

Известно е, че прадеди на актуалния човек напуснали Африка преди по-малко от 100 хиляди години и се заселили в Евразия. Понякога те се кръстосвали с други типове от рода Хомо - неандерталци и денисовци. Това довело до интрогресия на неандерталоподобна и денисоподобна ДНК в генома на Хомо сапиенс. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР