Учени от няколко американски университета и института обявиха, че са

...
Учени от няколко американски университета и института обявиха, че са
Коментари Харесай

Учени откриха ледени вулкани на планетата-джудже Церера

Учени от няколко американски университета и института оповестиха, че са разкрили ледени вулкани на планетата-джудже Церера. Те са разгласили своето изследване в журнала Nature Astronomy, в което споделят, че ледените вулкани бълват така наречен криомагма.

Нов спътник ще следи за противозаконни действия на Земята

НАСА ще мери цялата планета с лазерен спътник

Данните са основани на проучване на топографията на Церера, както и на фотоси и информация от апарата Dawn, който през 2015 година влезе в орбита към планетата-джудже. Тогава Dawn сподели фотоси на голям брой кратери и на вулкан, който е 4000 м висок.

Телескоп на Южния полюс ще учи ранната Вселена

Година по-късно първичните данни подсказваха, че този вулкан, който учените кръстиха Ahuna Mons, най-вероятно е криовулкан. Това значи, че вместо гореща магма, от него излизат лед и газове.

Сегашното изследване заключва, че Ahuna Mons не е изключение или особеност. Според учените, на Церера има дузини сходни ледени вулкани. Те са разпознали 22 евентуални купола с друг диаметър. Учените заключват, че криовулканите са значим детайл от процесите на Церера, въпреки и изригванията им да не се отличават с огромен магнитуд или периодичност.

"Доун " снима за пръв път северния полюс на Церера

Dawn продължава да е в орбита към Церера и да проучва планетата-джудже. Тя не е единствената с ледени вулкани, отбелязва онлайн изданието CNET. Индикации за такива има и на Плутон, Енцелад и Титан, само че до момента единственото им по-близко и детайлно проучване е с помощта на Dawn и Церера.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести и любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР