Учени от Националния университет в Сингапур установиха, че екстрактите от

...
Учени от Националния университет в Сингапур установиха, че екстрактите от
Коментари Харесай

Популярно лекарство от китайската медицина причинява рак на черния дроб

Учени от Националния университет в Сингапур откриха, че екстрактите от растенията от рода Aristolochia (аристолохия), постоянно употребявани в обичайна китайска медицина, могат да допринесат за развиването на рак на черния дроб, заяви NewScientist.

Подробности за проучването могат да бъдат открити в Science Translational Medicine.

" Има над 500 типа Aristolochia, към 100 от които се употребяват в билкови медикаменти. Те са доста красиви, с цветове с форма на тръба ", разяснява създателят на изследването Стивън Розен (Steven Rozen) от Медицинското учебно заведение в Сингапур Duke-NUS.

Екстрактите от аристолохия се употребяват във фитотерапията за профилактика и лекуване на разнообразни болести. Но опасенията за сигурността им са повдигнати през 1990 година, когато дами, на които са дадени пробни препарати за намаляване, съдържащи екстракти на Aristolochia получават бъбречна непълнота. Оттогава растителните екстракти са свързвани също и с балканската нефропатия - бъбречно заболяване, засягащо хората в Босна, България, Хърватия, Румъния и Сърбия.

През 2013 година откриватели откриха, че съединението в тези растения, известно като аристофилна киселина, евентуално предизвиква разновидности в гените, въздействайки на аденина, една от базите в генетичния код на ДНК.

За да изследват дали растенията, съдържащи аристофилна киселина, могат да влошат болестта, създателите вземат решение да проучат разновидностите от 98 чернодробни туморни проби на заболели хора, взети от две лечебни заведения в Тайван. Всички пациенти са употребявали растения от типа Aristolochia в билкови медикаменти.

Екипът на Розен вижда същия вид разновидности.

Открити са същите разновидности в 78% от случаите. Това демонстрира, че аристохлорната киселина се е трансформирала в една от аргументите за развиването на рак при тези пациенти ", съобщи създателят на изследването Стивън Розен (Steven Rozen).

Бях сюрпризиран да открия доказателства за въздействието на аристохлорната киселина в 78 % от случаите ", споделя Розен. " Това демонстрира недвусмислено, че аристохлорната киселина е една от аргументите за този тип рак ".

Също по този начин откривателите откриха връзка сред разновидностите на аденозина (също база в ДНК) и развиването на рак на черния дроб измежду жителите на Китай, Япония и Корея. Същата разновидност е виновна за 10% от рака на черния дроб в Северна Америка и 5% от рака на черния дроб във Англия. Но все пак, съгласно учените, освен аристохлорната киселина може да докара до разновидности, тъй че точният брой случаи на рак, дължащи се на лекуване с екстракти от аристолохия, остава неразбираем.

Екстрактите от някои типове Aristolochia към този момент са неразрешени в Тайван, само че са налични в други страни и за поръчки в Интернет. " Трудно е да се контролира разпространяването на тези растения. Трябва обаче да предупредим хората за заплахата от аристохлорна киселина - отбелязва Розен.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР