Учени от Националния природонаучен музей – БАН, Природонаучния музей в

...
Учени от Националния природонаучен музей – БАН, Природонаучния музей в
Коментари Харесай

Български учени откриха нов вид бозайник

Учени от Националния природонаучен музей – Българска академия на науките, Природонаучния музей в Словения и Зоологическия институт „ Александър Кьонинг “ в Германия оповестяват за нов тип бозайник, разказан от българска находка в публикация за сп. Bonn zoological Bulletin.
Бозайниците на Европа се учат повече от 300 година и дружно с птиците се считат за едни от най-добре проучените. Всяка година зоолозите откриват и разказват нов тип бозайник, най-вече дребни бозайници (насекомоядни и гризачи) от мъчно налични и едва проучени места в Южна Америка и югоизточна Азия. Изненадващо за всички се оказа, че към момента има такива места даже в Европа, добавя БГНЕС.
Международен екип от учени с присъединяване на доктор Недко Недялков заяви, че в горите на Странджа планина живее нов и незнаен за науката тип бозайник – къртицата Talpa martinorum. До в този момент се смяташе, че в България се срeщат два типа къртици – елементарна (Talpa europaea) и черноморска сляпа къртица (Talpa levantis), като първият тип е необятно публикуван и се среща из цялата страна, а вторият беше прочут единствено от региона на Странджа. Черноморската къртица е открита относително наскоро за нашата страна (1991) и от биогеографска позиция наподобява разумно това да е тъкмо типът Talpa levantis, обитаващ планините към Черно море. Двата типа външно доста си наподобяват и са мъчно различими даже за експерт без инсталация. Черноморската къртица е малко по-дребна и клепачите при нея са срастнали, за разлика от европейската.
След изследвания и съпоставения (морфологични и генетични) с всички къртици, срещащи се в Европа и района, беше открито, че слепите къртици от нашето Черноморие не принадлежат към нито един от известните типове, заради което беше разказан нов тип, наречен Talpa martinorum.
Към момента е открито, че новият тип се среща единствено в югоизточната част на Балканския полуостров като следва компактно очертанията на Странджа планина – у нас и в Турция. Почти нищо не се знае за биологията на новия тип, което ще бъде предмет на бъдещи изследвания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР