Учени от Националния институт по антропология и история на Мексико

...
Учени от Националния институт по антропология и история на Мексико
Коментари Харесай

Разгадаха мистериите на пирамидите в Мексико

Учени от Националния институт по антропология и история на Мексико (INAH) разгласиха изследователска публикация, в която изясняват повода за построяването на пирамидите от античните поданици на Мезоамерика, която се е намирала на територията на модерна Централна Америка. Кратък отчет за проучването е оповестен на уеб страницата на организацията, твърди РИА Новости.

Учените, изследвайки добре познатите антични обекти, открити в Мексико, считат, че пирамидите са свещени копия на планините. Според тях по този метод античните поданици имитирали природата, в която се срещат пирамидални форми - да вземем за пример формите на вулканите.

Според създателите на проучването, античните мезоамерикански общества са се стремели освен образно да пресъздадат сходни естествени обекти, само че и са залагали някакво свещено значение в тях. Учените означават, че заради тази причина пирамидите са били центрове на антични градове.

Според археолозите, пирамидалната форма също улеснява задачата за издигане на високите монументални обекти, което е било изключително значимо за античните хора.

Мезоамерика е исторически и културен район, който се простира почти от центъра на Мексико до Хондурас и Никарагуа. Архитектурата на мезоамериканските култури се отличава със своята трудност и благосъстояние от стилове. Една от най-известните монументални структури в района е пирамидата Ел Кастильо (Кукулкан), ситуирана в античния град на маите Чичен Ица (Мексико), приета за едно от Новите седем чудеса на света.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР