Учени от Националната лаборатория "Лорънс Бъркли" в САЩ са установили,

...
Учени от Националната лаборатория "Лорънс Бъркли" в САЩ са установили,
Коментари Харесай

Учени откриха в метеорити важна информация за живота на Земята

Учени от Националната лаборатория "Лорънс Бъркли " в Съединени американски щати са открили, че астероиди от астероидния пояс съдържат комплицирани органични съединения и вода, заяви Лента.

По мнението на учените, откритието свидетелства, че паднали на Земята галактически тела са могли да играят значима роля за появяването на живот на нашата планета.

За задачите на изследването е проучен химичният състав на дребните кристали каменна сол навътре в метеоритите. Тези кристали са с друг цвят, който им придават примесите на неорганични и органични съединения. Въпросните галактически тела са на 4,5 милиарда години и произходът им евентуално е обвързван с планетата джудже Церера и метеорита Хеба, които са ситуирани в основния астероиден пояс сред Марс и Юпитер.

Рентгенови фотоси на минералите демонстрират, че навътре в кристалите има воден разтвор с огромно наличие на сол. В състава му има разнообразни органични молекули, в това число аминокиселини, техни предшественички и други субстанции.

Открити били също ароматни, кетонови и имидазолови съединения, които на Земята имат значими биологични функционалности.

Според учените откритието им демонстрира, че първичен живот, обвързван с микроорганизми, може да е съществувал и на други места в Слънчевата система и да е бил пренесен сред планетите чрез парчета от метеорити или планетоиди.

Резултатите от проучването са оповестени в Science Advances.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР