Учени от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на

...
Учени от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на
Коментари Харесай

Гигантска мъртва зона ще се появи в Мексиканския залив, алармират учени

Учени от Националната организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати и университета на Луизиана предвидиха, че в Мексиканския залив ще се появи една от най-големите безкислородни зони в историята, заяви Сайънс алърт.

 
Въпросната зона ще възникне вследствие на размножаването на мънички водорасли и ще докара до гибелта на риби и други морски същества .
 
Причината за появяването й ще е съществуване на вода, съдържаща висока централизация торове от селскостопанските ферми. Попадайки в ручеи и реки, остатъкът от хранителни субстанции ще бъде пренесен в залива, където ще провокира избухлив напредък на водораслите . Те ще загинат, ще паднат на морското дъно и ще стартират да се разлагат, поглъщайки О2 от морската вода . В резултат рибите ще се задушат или ще изоставен региона, оставяйки риболовците без улов и средства за прехранване.
 

Площта на безкислородната зона може да доближи 20-22,5 хиляди кв.км , т.е. да е като тази на щата Ню Джърси .
 
Мъртвите зони или зоните на кислородния най-малко се срещат на дълбочина 200-800 метра и нормално пораждат вследствие на стопляне на водата и увеличена централизация на органични субстанции. При това компютърни модели предвиждат продължаващо понижаване на кислорода в международния океан през този век и увеличение на броя на растящите мъртви зони.-->

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР