Учени от НАСА обявиха, че са открили в космоса най-древния

...
Учени от НАСА обявиха, че са открили в космоса най-древния
Коментари Харесай

НАСА откри най-древната молекула в останките на звезда в Млечния път

Учени от НАСА оповестиха, че са разкрили в космоса най-древния вид молекула във вселената. Благодарение на летящата обсерватория " София " американската галактическа организация е открила съществуването на хелиев хидрид в останките на звезда в Млечния път.

Предполага се, че молекулата се е образувала към 100 хиляди години след огромния гърмеж. Първоначално, когато вселената е била още доста млада, са съществували единствено няколко типа атоми. Когато обаче хелиев атом споделил електроните си с водородно ядро, се образувал хелиев хидрид. Смята се, че това е първото химическо съединяване, което е станало след охлаждането след огромния гърмеж.

Досега се знаеше, че молекулата участва в някои елементи на актуалната галактика, само че в никакъв случай не е била засичана в открития космос. От НАСА настояват, че най-сетне са отчели хелиев хидрид в дребна, само че ярка планетарна мъгливост, отдалечена на към 3000 светлинни години. Тя се намира в съзвездието Лебед. Предполага се, че молекулата е от останките от звездата NGC 7027.


Хелиевият хидрид участва в газовите облаци, в които се раждат звезди, както и в газ, изхвърлен от звездите, до момента в който умират. Молекулата към този момент има лимитирано значение за Земята, само че е в основата на химичните процеси, довели до образуването на актуалната галактика.

Астрономите търсят молекулата от десетилетия. През 2016 година НАСА включи в търсенето ѝ 2.5-метровия инфрачервен телескоп " София ", който е инсталиран на борда на аероплан " Боинг 747 ". Машината лети на към 14 хиляди метра височина, което разрешава на телескопа да избегне множеството странични въздействия на атмосферата и близките радиосигнали.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР