Учени от Московския държавен университет „Ломоносов“ (МГУ) разработиха цифров модел

...
Учени от Московския държавен университет „Ломоносов“ (МГУ) разработиха цифров модел
Коментари Харесай

Първият цифров модел за екологичен мониторинг на Арктика

Учени от Московския държавен университет „ Ломоносов “ (МГУ) създадоха дигитален модел на Арктика, който може да е основа за основаване на единна система за мониторинг на околната среда и потребление на ресурсите на района.

„ Пространственият модел съставлява обемно цифрово отражение на Арктическото пространство над 60 градуса северна широчина, като включва елементи на атмосферата, хидросферата и литосферата. Моделът акумулира голям размер данни, като обезпечава опция за едновременен сложен разбор на географската обвивка по голям брой индикатори и в бъдеще може да се употребява за решение на значими въпроси на арктическия район “, съобщи Анатолий Косиков от географския факултет на МГУ.

Разработката няма аналог в света. С помощта на логаритми цифровият модел може да обработва огромен масив от данни за релефа на сушата, ледниците и дъното на океана. По този метод учените могат да предвиждат развиването на вероятни изключителни обстановки и екологични проблеми в района и да вземат ефикасни решения за геоложки изследвания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР