Учени от Медийната лаборатория на Масачузетския технологичен институт създадоха първия

...
Учени от Медийната лаборатория на Масачузетския технологичен институт създадоха първия
Коментари Харесай

Учени създадоха "изкуствен интелект - психопат"

Учени от Медийната лаборатория на Масачузетския софтуерен институт сътвориха първия " изкуствен интелект – умопобъркан " в света.

Норман е изкуствен интелект, подготвен да прави текстови описания на изображения – известен способ за дълбочинно образование. Кръстен е на основния воин от кино лентата " Психо " на Алфред Хичкок – Норман Бейтс.

Учените са дали на Норман изображения от тематика в reddit, която не цитират поради бруталното ѝ наличие, само че която е отдадена на документирането и наблюдаването на гибел. След това са изправили Норман пред проби на Роршах и са сравнили по какъв начин той ги разказва с това по какъв начин реагират на тях общоприети невронни мрежи. Тестовете на Роршах служат за вписване на разстройства на несъзнателни мисли. Макар да се спори дали точно те са годен способ за оценка на психическото положение, резултатите на Норман са плашещи.

Там, където елементарният изкуствен интелект вижда " черно-бяла фотография на птичка ", Норман вижда " мъж, който бива отмъкнат в миксер ". Това, което за единия е " черно-бяла фотография на бейзболна ръкавица ", за другия е " мъж, убит с автоматизирано оръжие измежду бял ден ". А картината, която съгласно Норман е " мъж, убит пред пищящата си жена ", за другия разсъдък е " мъж, държащ чадър ".

Целта на опита е била да покаже какъв брой е елементарно предубеждения да бъдат вкоренени и в изкуствения разсъдък, в случай че той бъде захранен с подобаващи данни. Учените молят интернет потребителите да се включат в опита, пращайки им отговорите на това какво виждат в мастилените петна, с цел да може Норман да се " самоизлекува ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР