Учени от Медицинския университет във Виена разкриха, че светената вода

...
Учени от Медицинския университет във Виена разкриха, че светената вода
Коментари Харесай

Светената вода е заплаха за здравето

Учени от Медицинския университет във Виена разкриха, че светената вода няма целебни свойства и е рискова за здравето.

Изследователският екип, под управлението на микробиолога Александър Киршнер, поведе микробиологически и химически разбор на проби от светена вода, взети от 21 „ осветени “ източника от 18 черковни купела в Австрия.

Резултатите от изследването посочили, че единствено при 14% от „ осветените “ източници водата подхожда на националните стандарти.

 Светена Вода

В по-голямата част от водните проби са открити ентерококи и други бактерии, съдържащи се нормално във фекалиите. Концентрацията на болестотворните бактерии стига до 62 млн. в 1 мл вода.

В светената вода са открити селскостопански нитрати в неприемливи дози. Това може да докара до появяването не съществени болести.

Нитратите са изключително рискови за кърмачетата, ненавършили 6-месечна възраст. В християнската вяра се проповядва концепцията, че божията благословия може да се получи единствено посредством светената вода.

Светена вода може да се назовава единствено онази вода, която е осветена в черква. Употребата ѝ в християнските църкви стартира през II в. Традицията е обвързвана с кръщаването на Исус Христос във водите на река Йордан, както и със старозаветни обреди.

 Исус

Водата се осветява от духовник или свещеник и се употребява при кръщение или благословия. Отслужващият литургията отец потапя метличка в светената вода, след което я разпръсква над главите на присъстващите в църквата.

На входа на католическите църкви нормално има съд със светена вода. Вярващите потапят пръстите на ръката си в нея, след което се кръстят преди да влязат в божия храм. В християнската вяра водата е знак на измиване на греховете.

Ритуалите със светена вода демонстрират, че водата е подвластна на Христос. С нея той прави първото знамение на женитба в Кана Галилейска. Когато виното свършва, Исус предиздвикал прислужниците на изпълнят каните с вода, която той трансформирал във вино.

Свещениците настояват, че силата не светената вода е неизчерпаема. Други считат, че с времето въздействието ѝ отслабва.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР