Учени от медицинския център Бет Израел са открили връзка между

...
Учени от медицинския център Бет Израел са открили връзка между
Коментари Харесай

"Фаст фууд" диета може да причини рак на простатата


Учени от медицинския център Бет Израел са разкрили връзка сред генетичния механизъм, отключващ процеса на метастазиране при рак на простатата и потреблението на храни, богати на мазнини.

Специалистите откриват, че при постепенно протичащият рак на простатата, в изискванията на липса на два типа - PTEN и PTL гени, се синтезират огромно количество мазнини. "Имахме възприятието, че сме разкрили някакъв „ комутатор “ към производството на тези вещества", сподели ръководителят на екипа учени Пиер Паоло Пандолфи. "Ако има подобен механизъм, то би трябвало да има лекарство, с което да го блокираме и да предотвратим появяването на метастази или даже да излекуваме метастазиралия рак", сподели той.

Отбелязва се, че туморният супресор - генът PTEN, играе значима роля в развиването на болестта: при частичната му загуба стартира канцерогенен развой, а цялостната загуба на тази част от ДНК е обвързвана с образуването на метастази. Унищожаването на структурите на различен ген - PTL - също внезапно задейства растежа на тумора.

В хода на опита откривателите са трансферирали една група от лабораторните мишки на „ фаст фууд “ диета. След известно време в организмите на мишки с повредени гени PTEN и PTL е почнало интензивно метастазиране. След началото на лекуването на пробните животни за затлъстяване, развиването на заболяването е била спряна.

„ Макар и да е необятно известно, че нездравословното хранене с мазни храни и полуфабрикати може да способства за рак на простатата, до момента нямаше директни доказателства за такава връзка “, сподели един от създателите на проучването, доктор Мин Чен. Той акцентира, че едвам в този момент към този момент е открита зависимостта сред „ фаст фууд “ диетата и възникването на злокачествени тумори. /РИА-Новости
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР