Учени от Медицинския колеж в Олбани в Съединените щати са

...
Учени от Медицинския колеж в Олбани в Съединените щати са
Коментари Харесай

Имунни клетки могат са запазят мозъка млад

Учени от Медицинския лицей в Олбани в Съединените щати са разкрили избран вид имунни кафези, които се натрупват в застаряващия мозък и чието активиране може да улесни намаляването на познавателните качества на органа. Резултатите от научната работа са оповестени на уеб страницата на списанието „ Journal of Experimental Medicine ”.
Отбелязва се, че вродените лимфоидни кафези от втора група (ILC2s) могат да оказват помощ на лекарите да се борят със стареенето на мозъка. Тези кафези са ситуирани в избрани тъкани на тялото и вземат участие в регенеративни процеси, само че съгласно учените, разпространяването им в централната нервна система не са били известни по-рано, съобщи БГНЕС.
В хода на проучването създателите са изследвали мозъка при млади и остарели мишки и открили, че ILC2s се натрупват с възрастта в съдовия сплит, който създава цереброспинална течност. Той се намира до хипокампуса, който играе основна роля в когнитивните процеси.
Оказа се, че при остарели гризачи броят на ILC2 в съдовия сплит е пет пъти по-голям, в сравнение с при младите им родственици. Голям брой кафези от ILC2s са открити в тази област на мозъка и при възрастни хора.
При старите мишки клетките на ILC2s са били в " спящо положение ", само че учените са съумели да ги задействат, употребявайки веществото IL-33, след което клетките почнали да създават протеини, които подтикват образуването на неврони и удължават живота им. В резултат на това резултатите от когнитивните проби при възрастните гризачи се подобрили доста.
По-рано откриватели от Медицинския университет в Харвард откриха, че метаболитният синдром, който се характеризира с отклонения като затлъстяване, хипертония, висока кръвна захар и холестерол, може да докара до прибързано стареене на мозъка при хора на междинна възраст.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР