Учени от медицински университети в Италия, Холандия и Румъния са

...
Учени от медицински университети в Италия, Холандия и Румъния са
Коментари Харесай

Пиещите умерено са по-малко застрашени от някои болести, казват европейски учени

Учени от медицински университети в Италия, Холандия и Румъния са показали проучванията си по тематиката за умерената консумация на алкохол и въздействието ѝ върху здравето, която в последно време е обект на засилени полемики.

На 9-ия Европейски симпозиум,,Бира и здраве " в Кралската академия на науките в Брюксел те са показали статистика, която демонстрира взаимовръзка под формата на буквата J (J-образната крива), съгласно която рискът от сърдечносъдови болести понижава при умерена консумация на бира и вино. Това значи, че хората, консумиращи алкохол умерено, са изправени пред по-нисък риск от гибел от сърдечносъдови болести спрямо въздържателите или хората, които употребяват алкохол прекалено, оповестява Съюзът на пивоварите.

" Убедени сме, че специалистите би трябвало да споделят деликатно здравните изгоди и опасности от потреблението на алкохол към необятната публика. В днешни дни, въпросът за съществуването на J-образната крива, е необятно обсъждан в научните среди. Смятам, че това е въпрос освен на научни данни, а и на позиция ", разяснява доктор Симона Костанцо, началник на редица италиански проучвания за връзката сред алкохола и здравния статус на хората, представена от Съюза.

Повече от 100 учени, лекари, пивовари и представители на медиите от цяла Европа са взели участие в симпозиума.

Една от главните тематики, които са били разисквани тази година са били

за състава и свойствата на безалкохолната бира,

резултата от умерената консумация на питие и връзката й със спорта, качествата на бирата и изгодите й за дамите. От съюза акцентират, че всички показани на Симпозиума проучвания и отчети, са основани на продължителни наблюдения и метаанализи с пациенти и доброволци.

Учени от Полша са показали данни, съгласно които концентрацията на характерните детайли в бирата зависи най-много от спецификите на водата в региона на произвеждане. Анализите на 52-те проби в тестваните безалкохолни бири удостоверяват, че и този вид питие е с високо наличие на полифенолни антиоксиданти, които главно идват от малца и хмела.

Друго изследване, извършено в Университета по приложни науки на Австрия, демонстрира, че безалкохолната бира, подсилена с дребни количества натрий, може да е подобаваща опция на функционалните питиетата за спортистите. Един от значимите фактори те да се показват добре по време на надпревари е водният и електролитен баланс на тялото. Според учените, несъответствието на тези параметри, може отрицателно да повлияе на физическото и когнитивно показване на спортистите. Ето за какво, приемането освен на вода, само че и на безалкохолна бира, сполучливо хидратира организма и възвръща електролитния баланс на интензивно спортуващите.

Учени от Испания и Швейцария са показали резултати от нови медицински проучвания, които демонстрират, че заради силиция в пивото,

рискът от остеопороза е по-нисък при дамите, които употребяват бира

умерено спрямо тези, които са въздържатели. Тези резултати удостоверяват констатациите от предходни проучвания на испански, британски, американски и други лекари. Освен това е допустимо да има връзка сред умерената консумация на алкохол и по-късното настъпване на менопаузата, което на собствен ред намалява и риска от коронарна болест на сърцето.

Изследване на холандски медици хвърля светлина върху разликите сред мъжете и дамите във връзка с

въздействието на газировката на напитките върху стомаха.

Според получените резултати, заради анатомични особености дамите са надалеч по-чувствителни и могат да преработват въглеродния двуокис в напитките в по-малки количества. Изследването също по този начин удостоверява, че усетът на бирата, а не съществуването на алкохол, е водещият фактор, който кара дамите да избират бирата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР