Учени от Масачузетския технологичен институт в Съединените щати обясниха природата

...
Учени от Масачузетския технологичен институт в Съединените щати обясниха природата
Коментари Харесай

Учени обясниха класическата оптична илюзия

Учени от Масачузетския софтуерен институт в Съединените щати обясниха природата на класическите оптични илюзии, учредени на възприемането на фона, написа РИА Новости. Резултатите от проучването са оповестени в списанието Vision Research.

Авторите на проучването открили, че в основата на едновременния светлинен контрастност лежи оценката на яркостта, която се демонстрира сега, когато образната информация доближи до зрителната зона в кората на мозъка.

Учените са проучили документите, която разказва наблюденията при слепи индийски деца, чието зрение е било възобновено след хирургична интервенция. Оказа се, че пациентите възприемали едновременния светлинен контрастност на практика незабавно откакто са прогледнали. Този образец демонстрира, че основа за появяването на този резултат служи задоволително простата невронна мрежа, която може да действа без предварителна конфигурация.

Друга серия от опити била предопределена за локализиране на процесите за оценка на яркостта. Тя се основава на обстоятелството, че когато получава комбинирано изображение от двете очи, мозъкът съвсем изцяло губи информация за това, от кое око е получил едни или други данни. Въпреки това, употребявайки особено проектирани изображения на паралелепипеди с градиране на сивия цвят, откривателите откриха, че с цел да оцените яркостта, няма потребност да чакате, до момента в който информацията от двете очи бъде обединена. Според хипотезата, изложена от създателите на труда, процесът на оценяване протича още в ретината.

Според учените, изследването дава опция да се разбере, по какъв начин мозъкът проучва информацията, получена по оптични канали. Те означават, че резултатите от проучването дават отговор на въпроса кой механизъм лежи в основата на фундаменталния развой за оценка на яркостта.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР