Учени от Лондонския университетски колеж откриха доказателства, че старческата деменция

...
Учени от Лондонския университетски колеж откриха доказателства, че старческата деменция
Коментари Харесай

Старческата деменция е заразна


Учени от Лондонския академични лицей откриха доказателства, че старческата деменция може да се предава посредством хирургическите принадлежности. Това е следващото доказателство за тази заплаха.

Изследователите разказват осем случая на церебрална амилоидна ангиопатия с мозъчно кръвотечение, която се е развила при пациенти, претърпели по-рано интервенция на основния мозък. Публикацията е направена в изданието Science Alert.

При церебралната амилоидна ангиопатия се поразяват кръвоносните съдове в основния мозък и се натрупват амилоиди - белтъци, които, както се счита, предизвикат и развиването на заболяването на Алцхаймер.

Но към този момент при болните не се открива присъщото за смъртоносно рисковата деменция доста количество тау белтък, който образува кълба и нарушава образуването на микротръбички, нужни за преместването на веществата в клетките.

Според откривателите е нужна да се разработят нови способи за култивиране на хирургическите принадлежности, с цел да се предотврати преноса на патологчни белтъци при мозъчни интервенции. В същото време амилоидите са устойчиви към нормалните способи за обеззаразяване, в това число изваряването, изсушаването или въздействието на формалдехид, написа лента.ру.

БГНЕС напомня, че предходната година през ноември излязоха сходни данни. Тогава стана ясно, че има нови свидетелства, че заболяването на Алцхаймер може да бъде заразна и да се предава посредством преливане на кръв. Това се споделяше в публикация, оповестена в списание Molecular Psychiatry.

„ Ние доказахме, че „ причинителите “ на заболяването на Алцхаймер могат да бъдат единични частици бета-амилоид, свободно плаващи в кръвта. Когато съединихме кръвоносните системи на две мишки, този белтък съумя да проникне в мозъка на втория гризач и да започва процеса на недъгавост на нервната тъкан “, съобщи Уайхун Сун от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър.

През септември 2015 година английски учени, които изучаваха мозъка на хора, умряли от „ луда крава “, откриха, че заболяването на Алхаймер в реалност може да се предава от човек на човек вследствие на заразяването на нервните тъкани от чуждородни приони.

Прионът (съкращение от протеинна инфекциозна частица) е невероятен тип заразен сътрудник, който се състои единствено от белтък. Те са ненормално-структурирани (пространствено нагънати) форми на белтъците на организма-хазяин, които са способни да преобразуват структурата на естествените белтъчни молекули в сходна на своята ненормална конструкция.

Това за пръв път сложи учените пред свършения факт, че заболяването на Алцхаймер може да е заразна. Както те към този момент откриха през 2017 година, преносител и източник на прионите могат да бъдат някои бактерии. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР