Учени от Лайденския университет в Холандия установиха, че в Млечния

...
Учени от Лайденския университет в Холандия установиха, че в Млечния
Коментари Харесай

В Млечния път може да има милиарди планети-скитници

Учени от Лайденския университет в Холандия откриха, че в Млечния път може да има милиарди планети - скитници - небесни тела, които имат огромна маса и кълбовидна форма, само че не са гравитационно привлечени от звезди, заяви Сайънс алърт.

Подобни обекти се движат свободно в космоса и могат да се сблъскат с други планети , в това число със Земята .

Специалистите основали математически модел на планетни системи, каквито е допустимо да има в Трапеца на Орион - заплеснат звезден куп в мъглявината Орион. Симулацията включвала 500 сходни на Слънцето звезди, като към всяка от тях орбитирали четири, пет или шест планети. Става въпрос за 2522 планети, като масата на всяка от тях варирала от три земни маси ( суперземя ) до 130 юпитерови маси (кафяво джудже).

Оказало се, че за 11 милиона години след образуването си 357 планети напуснали своите системи и почнали да дрейфуват в космоса . При това 282 планети напуснали звездния куп, 75 се сблъскали със звездата си, а 34 - с друга планета. Ако резултатите от моделирането се вземат поради за целия Млечен път, броят на планетите-скитници в нашата вселена може да доближи 16,5-100 милиарда.
 Преди няколко милиарда години Млечният път е имал интензивно ядро ThinkStock/Getty Images-->

Смята се, че огромният ъгъл на наклона на оста на Уран е обвързван със конфликт със свободно движещо се галактическо тяло, чиито размери са сходни с тези на планетата. Възможно е неоткритата до момента девета планета в Слънчевата система също да е била друмник, до момента в който не била привлечена от гравитацията на Слънцето .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР