Учени от Лабораторията по морска биология на САЩ създадоха калмари-албиноси,

...
Учени от Лабораторията по морска биология на САЩ създадоха калмари-албиноси,
Коментари Харесай

Американски учени създадоха калмари-албиноси с прозрачни тела, виждат им се даже нервите


Учени от Лабораторията по морска биология на Съединени американски щати сътвориха калмари-албиноси, които имат съвсем транспарантни тела и са подобаващи за елементарно визуализиране на нервната система, написа сп. „ Кърънт байолъджи “, представено от Българска телеграфна агенция.

Изследователите са деактивирали гените на 2 ензима, виновни за пигментацията, като за задачата са употребилия технологията Криспър-Кас9 (CRISPR-Cas9), известна като молекулярна ножица.

Двойното „ нокаутиране “ на гените TDO и IDO при калмари от типа Euprymna berryi е довело до появяването на човеци, изцяло лишени от характерни пигменти, присъстващи в очите и хроматофорите на главоногите.

Това е дало опция да бъде изследвана мозъчната активност на калмарите-албиноси – посредством вкарването в зрителния дял на мозъка им на флуоресцентно багрило, което излъчва светлина, когато при възбуждане на невроните се освобождава калций.

Постижението обезпечава комфортна платформа за проучване на нервната система на главоногите – единствените безгръбначни, които имат развъртян мозък и демонстрират комплицирано държание. Калмарите от типа Euprymna berryi са подобаващи за моделен организъм, защото са лесни за модифициране и размножаване.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР