Учени от Корнелския университет в Ню Йорк разработиха евтино и

...
Учени от Корнелския университет в Ню Йорк разработиха евтино и
Коментари Харесай

Ново устройство мери желязото в кръвта за 15 минути


Учени от Корнелския университет в Ню Йорк създадоха на ниска цена и доста практично средство за справяне с един от водещите международни здравни проблеми – дефицитът на желязо . С помощта на устройството може да се регистрират както стойностите на желязото в организма, по този начин и равнищата на витамин А в кръвта.

Дефицит на желязо или дефицит на витамин А ( ретинол ) се открива при повече от една трета от международното население. В множеството случаи тези дефицити остават скрити, тъй като симптоматиката им се демонстрира едвам в напреднал стадии. При нелекуван недостиг на желязо и витамин А се развива анемия , появяват се проблеми с кожата и зрението .

Иновативното устройство, създадено от американските учени, разрешава доста бързо отчитане на равнищата

на желязо в кръвта. Показанията

са ясни 15 минути след теста. Устройството е с формата и размера на кутия за храна и работи със особено създадени тест ленти , сходни на тези, употребени от диабетиците.

В тест лентите са включени 2 вида антитела за отчитане на 2 характерни биомаркера в кръвния серум – ретинол - свързващият протеин и белтъкът феритин.

Ретинол - свързващият протеин свързва и транспортира витамин А в организма и кръвните му равнища са директно свързани с тези на витамина. Феритинът свързва и придвижва желязото и показанията му са маркер както за желязото в кръвта, по този начин и за количеството от микроелемента, намиращи се в така наречен депа за желязо в черния дроб, слезката, костния мозък.

Свързани публикации.. Дефицит на желязо – преодолява се с вярно хранене 0 Дефицит на желязо при децата – по какъв начин да се избегне? 0 Плодове, с които да си набавим желязо 0

Бързите резултати и практичността при използването на новаторското устройство ще разрешат доста по-успешен надзор над два от главните хранителни дефицити на нашето време. Справянето с тези проблеми е основна цел на всички здравни организации по света. Основната спънка пред предварителната защита на затрудненията му са компликациите с

ранно диагностициране на казуса и неналичието на достъп до нужните проучвания. Очаква се новото устройство да отстрани тези спънки и да разреши доста по-ранни ограничения за сполучливо справяне с недостига на желязо и витамин А. Това ще разреши по-успешна предварителна защита на анемията и на редица проблеми със зрението в международен мащаб.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР