Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк работят върху изследване

...
Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк работят върху изследване
Коментари Харесай

Учени откриха как да изключат желанието за сладко

Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк работят върху проучване по какъв начин да отстранен желанието за ястие на сладко, оповестява изданието Mirror.
Експериментът към този момент е постигнал триумф при проби с мишки.
Става ясно, че в случай че бъдат прекратени сигналите, които рецепторите на езика изпращат към амигдалата - основен дял от мозъка, отговарящ за вкусовите усещания, ползата към яденето на сладки неща понижава.
"Това е все едно да си хапнете от обичания си шоколадов сладкиш, само че без насладата от него. След няколко хапки, можете да спрете да ядете, което другояче не бихте създали ", изясни доктор Ли Уанг, началник на екипа.
Изследването стъпва върху предходни изследвания, които демонстрират, че когато езикът усети един от петте усета - сладко, горчиво, солено, кисело или умами - нервните клетките по езика изпращат сигнали до дялове от мозъка, които дават отговор за усета и за предприемането на дейности.
"По-ранните ни проучвания демонстрираха, че има ясно разделяне сред дяловете в мозъчната кора, свързани с възприемането на сладкия и горчивия усет ", сподели доктор Ли Уанг.
"Новото проучване сподели, че това разделяне продължава чак до амигдалата ", съобщи той.
"Това разделяне сред сладко и горчиво в мозъчната кора и в амигдалата значи, че ние можем да манипулираме тези два дяла от мозъка и да следим резултатите ".
Учените са създали няколко опита, в които сигналите за сладко или горчиво към амигдалата са били прекратени. Когато това се случвало, мишката към момента можела да направи разлика сред двете, само че към този момент без прочувствени реакции като желание към сладкото или отбягване на горчивото.
Някой ден методът може да бъде прибавен върху хора и да помогне при лекуването на затлъстяване и други болести, свързани с храненето, уверени са учените.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР