Учени от Китайската академия на науките разработиха първото в света

Учени от Китайската академия на науките разработиха първото в света ...

Китайски учени създадоха преносимо звуково оръжие за борба с тълпата.Учени от Китайската академия на науките разработиха първото в света преносимо оръжие за борба с безредици, предаде South China Morning Post. Устройството, наподобяващо формата на пушка, е разработено съвместно с военните и органите на реда в Китай. То е предназначено да разпръсне тълпа с помощта на фокусирани вълни с нискочестотен звук и е дело на учени от Техническия институт по физика и химия на Китайската академия на науките.

Биологичният ефект на устройството може да причини силен дискомфорт като вибрации в тъпанчето, очните ябълки, стомаха, черния дроб и мозъка. Звуковите оръжия, обикновено са големи и трябва да бъдат инсталирани на превозни средства, както и да се захранват от електричество. Китайските учени обаче са намерили начин как да променят това в новото си оръжие. Професор Сие Сюан, водещ изследовател в проекта, подчерта, че устройството се захранва от съд с форма на тръба, съдържащ инертен газ. При нагряване газовите частици вибрират и се отделя дълбок монотонен звук.

Прототипът е тестван и е проучено въздействието на устройството върху тялото, а изобретението е одобрено за масово производство. Проектът на китайското правителство за създаването на звуковото оръжие е започнат през 2017 г. и неговото завършване вероятно не е свързано с антиправителствени протести в Хонконг.

 

Източник: banker.bg