Учени от Китай за първи път са приложили техника за

...
Учени от Китай за първи път са приложили техника за
Коментари Харесай

Учени използваха технология за генно редактиране, за да лекуват ХИВ и рак

Учени от Китай за първи път са приложили техника за генно редактиране в опит за лекуване на пациент с ХИВ и рак, снабдявайки го с кафези, които са били изменени, с цел да бъдат устойчиви на вируса извършител на СПИН, оповестяват Асошиейтед прес и уеб сайтът Wired, базирайки се на обява в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин ".

През юли 2017 година лекари от Пекин третират 27-годишен ХИВ-позитивен пациент, измъчен и от левкемия, с химикали и радиация, с цел да "изтрият " костния му мозък, правейки място за милиони стволови кафези, вкарани интравенозно в тялото му. Целта е новите кафези от здрав донор да заменят болните и да излекуват пациента от рак. За разлика от рутинните трансплантации на костен мозък, този път учените вкарват в тялото на пациента редактирани благодарение на технологията CRISPR-Cas9 стволови кафези. Редакцията е направена, с цел да се "парализира " ген, прочут като CCR5, без който вирусът ХИВ не може да прониква в клетките на имунната система.

Сега, над две години по-късно, пациентът е в положително здраве и ракът му е в цялостна ремисия, съгласно обявата в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин ".

Изследователите оповестяват, че редактираните стволови кафези към момента действат, като дребен % от тях не престават да носят защитната разновидност на гена CCR5. Въпреки това те са незадоволителни, с цел да го излекуват от ХИВ. Пациентът към момента е притежател на болестта и приема антиретровирусни медикаменти, които държат вируса под надзор.

Въпреки това съгласно специалистите казусът е индикативен за безвредното приложение на технологията CRISPR-Cas9 при хора и доближава науката към основаването на лекуване против ХИВ без лекарства.

Един от окуражаващите резултати от проучването е, че съгласно многочислени проби редактирането не е провокирало нежелани резултати върху други гени.

"Настоящото проучване дава зелена светлина в региона на генното редактиране ", споделя в съпътстващ обявата коментар Карл Джун от университета на Пенсилвания - пионер в потреблението на генна терапия за лекуване на ХИВ и рак.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР