Учени от Китай са клонирали пет маймуни от макак с

...
Учени от Китай са клонирали пет маймуни от макак с
Коментари Харесай

Китай клонира пет маймуни

Учени от Китай са клонирали пет маймуни от макак с редактирани гени за да подкрепят проучването на разстройства в биологичния часовник, свързани с проблеми в съня, оповестяват Ройтерс и ДПА, базирайки се на организация Синхуа и обява в локалното англоезично издание " Нешънъл сайънс ривю ".

Това е първото клониране на няколко маймуни за биомедицински проучвания, като за задачата е употребен субект с редактирани гени. Клонингите са родени в шанхайския Институт по неврология към Китайската академия на науките.

За донор е определен млад мъжки субект, чиито гени са редактирани, с цел да се провокира разстройство на съня. Неговите фибробласти са употребявани, с цел да бъдат клонирани пет маймуни.

Постижението на китайските учени открива нови пътища в проучването и търсенето на лекуване за сходни разстройства при хората, свързани с проблеми като меланхолия и невродегенеративни болести, отбелязва " Чайна дейли ".

Клонираните маймуни към този момент демонстрират признаци на отрицателно държание, включително разстройства на съня, нараснали равнища на тревога и шизофренно държание.

От Синхуа означават, че програмата под надзора на комисията по нравственос на института е съгласно интернационалните етични стандарти за скотски проучвания.

Миналата година китайски учени оповестиха раждането на първите клонирани маймуни Чжун Чжун и Хуа Хуа след използването на същата техника, довела до появяването на бял свят на овцата Доли преди към 20 години, напомня ДПА.

При петте клонирани маймуни в Шанхай е употребен същият способ, прочут като нуклеарен трансфер на соматични кафези. За разлика от Чжун Чжун и Хуа Хуа, за основаването на които са употребявани кафези от абортиран зародиш, петте животни са клонирани от субект, чийто ген BMAL1 е нокаутиран, с цел да се провокира разстройство в биологичния часовник./ Pik.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР